• Veľtrh podnikateľských talentov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľtrh podnikateľských talentov.

            Dňa 16.4. 2024  sa  v nákupnom centre Nivy Bratislava konal Veľtrh podnikateľských talentov. Je to celoslovenská súťaž študentských firiem, ktorá je súčasťou najväčšieho podnikateľského festivalu v Európe - Gen-E.  Žiaci sa stretávajú so svojou konkurenciou a súťažia v niekoľkých kategóriách. Súťaž organizovala spoločnosť JA Slovensko, n. o.  Podujatie sa konalo pod záštitou a s podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky a pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja.

            Našu školu reprezentovali 2 študenské firmy  z III. B triedy: Tvorivá ruka, š.f. ,  pod vedením prezidentky Vivien Gallovej a Rastlinný reresh, š.f. , pod vedením prezidentky Veroniky Šátekovej.

            V súťažnej kategórii  MANPOWER LEADERSHIP AWARD -   cena jednotlivca, ktorý preukáže mimoriadne schopnosti lídra, sme sa umiestnili v TOP 10 vďaka Veronike Šátekovej, prezidentke firmy Tvorivá ruka, š.f. .

            Obom firmám gratulujeme k certifikátom a ďakujeme za úspešné reprezentovanie našej školy v rámci celoštátnej súťaži . Zároveň ďakujeme Šimonovi Grosmanovi a Matúšovi Juhásovi, žiakom z  III. B. triedy,  za obrovskú pomoc  a podporu v rámci Veľtrhu podnikateľských talentov.

             

          • GIRL'S DAY 2024 - Medzinárodný deň žien a dievčat v IT

          • Dňa 25.04.2024 sa v Nitre na UKF Fakulte prírodných vied a informatiky žiačky III. B triedy Karin Procházková, Vivien Schwandtnerová, Annabell Patkolóová a Viktória Hrašková  zúčastnili podujatia Girl’s Day.

            Počas dňa sa dozvedeli, aké je to byť ženou v IT na akademickej pôde. Formou náučného kvízu  a rôznych aktivít  diskutovali o aktuálnych témach z oblasti informatiky.

            Zažili deň plný inšpiratívnych príbehov, náučných a zábavných aktivít.

          • MEDZINÁRODNÉ STRETNUTIE AMBASÁDORSKÝCH ŠKÔL

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MEDZINÁRODNÉ STRETNUTIE AMBASÁDORSKÝCH ŠKÔL.

            V dňoch 18.04.-21.04.2024 sa v rakúskom meste Graz  uskutočnilo stretnutie Ambasádorských škôl Európskeho parlamentu pod  názvom EPAS TOGETHER.
            Na podujatí nás reprezentovali vybraní junior ambasádori  z II. A, III. A, III. B, IV. A spolu s vyučujúcimi senior ambasádorkami  Mgr. Katarínou Čvirikovou a Mgr. Tünde Hajnalovou.
            Hlavnými cieľmi stretnutia, ktorého sa zúčastnilo až 250 študentov zo 6 krajín EÚ vrátane Slovenska, Česka, Rakúska, Maďarska, Slovinska a Chorvátska, bolo podporiť medzinárodnú spoluprácu škôl v rámci Európskej únie, spoznať aktívnych mladých ľudí z iných krajín EÚ a spolu hľadať riešenia najpálčivejších globálnych problémov ľudstva.

            Počas celého podujatia pracovali žiaci i učitelia v zmiešaných pracovných skupinách a absolvovali rôzne besedy, diskusie, teambuildingové aktivity, či zaujímavé workshopy. Jedným z nich bol aj workshop zameraný na vplyv používania umelej inteligencie (AI) na životy jednotlivcov a spoločnosti ako celku. Diskutovalo sa o možnostiach existencie osobných digitálnych asistentov, ktorí budú žiakom pri štúdiu pomáhať dosahovať ich individuálne ciele.

            Účastníci podujatia dostali taktiež možnosť spoznať nádherné mesto Graz, ktoré sa stalo hostiteľom tohoto medzinárodného podujatia aj vďaka svojej výhodnej geografickej polohe. Prostredníctvom mobilnej aplikácie Actionbound, sme sa malebnými uličkami mesta dostali k významným pamätihodnostiam ako napríklad hrad Schlossberg, vežové hodiny (theClockTower), Murinsel, The Kunsthaus a tak objavovali turistické atrakcie nachádzajúce sa v  druhom najväčšom rakúskom meste.
            Súčasťou podujatia bola aj diskusia s poslancami Európskeho parlamentu. Na otázky nám odpovedali europoslankyňa Markéta Gregorová z Českej republiky, europoslanci Georg Mayer z Rakúska, ErnőSchaller-Baross z Maďarska a Ivan Štefanec zo Slovenska.
             

            Posledným bodom programu boli krátke prezentácie vytvorené  každou pracovnou skupinou. Ich cieľom bolo predovšetkým zhodnotenie jednotlivých aktivít očami účastníkov. Odmenou za usilovnosť a  nadšenie účastníkov trojdňového stretnutia EPAS škôl bol vynikajúci organový koncert v nádhernej koncertnej sále Kongres centra v Grazi.

            Stretnutie “EPAS together” nám umožnilo zlepšiť si komunikačné zručnosti v anglickom jazyku, prehĺbiť si vedomosti o krajinách EÚ,  naučiť sa kriticky myslieť, kreatívne pristupovať k riešeniu problémov, kultivovane vyjadrovať svoje názory a v neposlednom rade spoznať nových kamarátov.

            Za túto skvelú príležitosť ďakujeme  Kancelárii EP na Slovensku.

             

          • Palacinka fest

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Palacinka fest.

            V piatok 19. apríla 2024 sa v Spoločenskej hale Šurany uskutočnil 4. ročník obľúbenej gastro súťaže Palacinka fest .

            Podujatia sa zúčastnilo aj 6 tímov z našej školy s názvami Sladké palacinky (Liana Biháriová a Karin Rybárová z I. A), Placky (Hana Udvardiová a Sofia Mikulcová z I. B), Vi-Oli (Vivian Zemaníková a Olívia Dobi z I. B), Sladké pusinky (Katarína Udvardiová a Emma Malá z II. A), Palacinkári (Márk Varga z II. B a Ema Tóthová z I. A)  a Palacinkové srdiečka (Ella Tomaštíková a Sofia Pečimútová z I. A).

            Fantázii sa medze nekládli a tak vznikali zaujímavé sladké výtvory lákavé už  na pohľad. Cenu poroty získal súťažný tím Placky. Majsterkou v prehadzovaní palaciniek“ sa stala Ing. Barbora Klučková.

            Srdečne gratulujeme a už sa tešíme  na ďalší ročník.

          • Výchovný koncert.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výchovný koncert..

            19. apríla 2024 sa naši žiaci zúčastnili výchovného koncertu zameraného na boj proti ľudskej agresii a zneužívaniu moci, ktoré majú priamy dopad na jednotlivca a aj celú spoločnosť. Koncert sa konal v Spoločenskej hale Šurany . Emotívne podujatie  uskutočnila umelecká  agentúra Milan Tarina Špeciál Art z Nitry.

          • Pozvánka

          • Zajtra -  19.4.2024,  sa 7 tímov našej školy zúčastní súťaže Palacinka fest. Príďte podporiť našich žiakov a ochutnať ich skvelé, sladké palacinky.

          • Školská kolekcia

          • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli! Ponuku nájdete práve teraz na tomto linku:https://www.kraloveskoly.cz/oasurany/Objednávanie je už spustené a bude možné až do 2.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!(Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR).

          • Celoštátna Súťaž stredných škôl v SIP

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoštátna Súťaž stredných škôl v SIP.

            V dňoch 25. – 27. marca 2024 sa konal 58. ročník celoštátnej Súťaže stredných škôl v spracovaní informácií na počítači na Obchodnej akadémii v Prievidzi.

            Tešíme sa, že v silnej konkurencii sa žiak našej školy, Andrej Štrbo zo IV. A triedy, umiestnil v 1. súťažnej disciplíne – písanie na počítači na krásnom 3. mieste s počtom čistých úderov 417,2/min.

            Lenka Velčická z III. B triedy nás reprezentovala v 2. súťažnej disciplíne – úprava textu na počítači a stala sa držiteľkou certifikátu úspešného riešiteľa.

            Srdečne im gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Školský ples

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský ples.

            Dňa 15.3.2024 Školský parlament OA Šurany pod vedením  Mgr. Hajnalovej a  Mgr. Bajkaiovej zorganizoval šiesty ročník Školského posedenia určeného pre žiakov našej školy. Posedenie začalo o 18:00 hodine, žiaci otvorili program valčíkom, Kiara Mácsadiová (II. B) zaspievala pieseň Fly me to the moon od Franka Sinatru, žiačky II.A triedy predviedli hip-hop choreografiu a na záver zaspievali Radka Némethová (II. B) a Anabell Pakolóová (III. B) spolu so skupinou Matičiarik. Na program prijala pozvanie aj tanečná škola Ghetto art complex pod vedením Mgr. Lucie Kociskej, z ktorej 6-9 ročné deti predviedli svoje tanečné umenie. Po oficiálnej časti nasledovala tanečná zábava a bohatá tombola.

            Ďakujeme všetkým sponzorom za ich dary, žiakom za kladné odozvy a tešíme sa na Vás budúci rok.

          • VEĽTRH PODNIKATEĽSKÝCH TALENTOV

          • Veľtrh podnikateľských talentov je celoslovenská súťaž študentských firiem, ktorá je súčasťou najväčšieho podnikateľského festivalu v Európe Gen-E. Študenti sa stretnú so svojou konkurenciou a súťažia v niekoľkých kategóriách

            Veľtrhu sa zúčastnia 2 študentské firmy z našej školy - Tvorivá ruka a Rastlinný refresh.

             

            Termín: 16. apríl 2024

            Miesto: Nivy centrum, Bratislava 

            Vstup pre verejnosť je voľný.

          • STRETNUTIE MLADÝCH PREKLADATEĽOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album STRETNUTIE MLADÝCH PREKLADATEĽOV.

            Dňa 26.03.2024 sa v Európskom informačnom centre v Bratislave uskutočnilo stretnutie účastníkov celoeurópskeho a slovenského kola prekladateľskej súťaže JUVENES TRANSLATORES.

            Cieľom tejto súťaže, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy, je predovšetkým podpora viacjazyčnosti,vyučovania cudzích jazykov a rozvoj jazykových zručností, ktoré nám pomáhajú objavovať krásy iných jazykov a spoznávať kultúry iných národov.

            Jazyková rozmanitosť je nepochybne jedným  z najväčších bohatstiev ľudskej civilizácie, avšak  niekedy môže predstavovať prekážku v komunikácii, ktorú nám pomáhajú prekonať práve prekladatelia a tlmočníci. Prenášajú slová z jedného jazyka do druhého, interpretujú významy a emócie v reči, zachovávajú význam, štýl a kultúrne kontexty.

            Moderné technológie vrátane umelej  inteligencie sa využívajú stále viac na zjednodušenie a zrýchlenie prekladateľských procesov. Napriek mnohým výhodám, ktoré nám technológie poskytujú, ľudský faktor v tlmočení a prekladateľstve zostáva nezameniteľný.

            V tomto ročníku súťaže v silnej konkurencii 45 škôl nás reprezentoval preklad od M. Šulákovej z III.A, ktorá si z našich žiakov najlepšie poradila s textom o umelej inteligencii.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa radosti pri objavovaní prekladateľského umenia.

          • Oznam

          • S radosťou Vám oznamujeme, že v rámci spolupráce našej školy s  výskumným centrom vydavateľstva Oxford University Press so sídlom v meste Oxford vo Veľkej Británii, sa naši žiaci v nasledujúcich týždňoch budú opätovne zúčastňovať aktivít súvisiacich s  pilotným testovaním komunikačných zručností v anglickom jazyku na úrovni B1, B2 a C1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky.

          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 26. marca 2024 sa v Nitre konalo krajské kolo 46. ročníka súťaže stredoškolskej odbornej činnosti.

            Našu školu reprezentovali i naše študentky Vivien Gallová z III. B triedy prácou v odbore 17 Pedagogika, psychológia, sociológia „Krok za krokom k rešpektu a bezpečiu“ a Nikol Mária Kolenčíková z III. A triedy prácou v odbore 15 Ekonomika a riadenie „Bankové produkty pre mladých“.
            Obe získali certifikát ako úspešné riešiteľky a zároveň Nikol Mária Kolenčíková sa umiestnila na peknom 3. mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Innovation Camp 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Innovation Camp 2024.

            V dňoch 19.3. - 20.3. 2024  sa naši žiaci Veronika Šáteková (III. B), Vivien Gallová (III. B), Samuel Szetei (III. A) a Norbert Körmendi (III. A) spolu s  Ing. Barborou Klučkovou zúčastnili inovatívnej a zážitkovej  súťaže Innovation Camp vo Zvolene. Súťaž prebiehala  v rámci medzinárodnej iniciatívy Global Money Week.

            Súťaž organizovala spoločnosť JA Slovensko, n. o., v spolupráci s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, v rámci projektu "Skúsenosťou k úspechu" pre žiakov základných a stredných škôl.

            Počas prvého dňa žiaci absolvovali workshopy a teambuildingové aktivity, druhý deň  pracovali na výzve: „Ako pomôcť mladým ľuďom chrániť svoje financie pred podvodníkmi?“.

            Svoje nápady prezentovali pred odbornou porotou, ktorá ocenila hneď dva tímy, ktorých členmi boli aj naši žiaci. Tím Samuela Szeteia sa umiestnil na 3. mieste a tím Veroniky Šátekovej sa umiestnil na krásnom 2. mieste.

            Všetkým srdečne gratulujeme a držíme palce pri ďalších aktivitách!

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

            Dňa 22.3.2024 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola súťaže Hviezdoslavov Kubín v Regionálnom osvetovom stredisku v Nových Zámkoch. Sofia Tóthová (I. A) v prednese prózy obsadila 3. miesto a nezaostávali za ňou ani dievčatá v prednese poézie.  Dominika Sviteková (III.B) si vybojovala 2. miesto a Simona Csicsmanová (I. A) sa umiestnila na 3. mieste. 

            Dievčatám gratulujeme!

             

          • SWAP WEEK📚👕25.3.-5.4.2024

          • Máte doma nevyužité oblečenie alebo knihy? Od budúceho pondelka ich môžete priniesť do školy a vymeniť za iné “nové” veci. Dbajte prosíme na to, aby bolo oblečenie čisté a neroztrhané.

            Potešme sa navzájom!

          • Krajské kolo v bedmintone žiakov SŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo v bedmintone žiakov SŠ.

            Dňa 19.3. 2024 sme sa ako víťazi okresného kola v bedmintone zúčastnili krajského kola v bedmintone žiakov SŠ. V konkurencii kvalitných tímov z Levíc, Zlatých Moraviec, Nitry a Topolčian sa naši žiaci Matúš Slobodník z II. B, Andrej Dulák zo IV. B a Matej Mellen z III. B triedy umiestnili na peknom 3. mieste. Srdečne gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Diskusia s poslancami Európskeho parlamentu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Diskusia s poslancami Európskeho parlamentu .

            Dňa 8.3.2024 sa žiaci Obchodnej akadémie Šurany zúčastnili diskusie s poslancami Európskeho parlamentu Ivanom Štefanecom a Michalom Wiezikom  v Mestskej knižnici Michala Matunáka. Naši žiaci sa aktívne zapojili do diskusie a najaktívnejší žiaci boli  aj odmenení eurotričkami upozorňujúcimi na alarmujúci stav planéty z hľadiska najväčšej globálnej hrozby: klimatickej krízy. Publikum sa dozvedelo, že medzi ekonomickými témami, ktorým sa v europarlamente vo veľkej miere venuje Ivan Štefanec a ochranou životného prostredia, poslaneckej doméne Michala Wiezika, nie je a ani nemôže byť rozpor. Ekonomický rast predpokladá symbiózu s udržateľnosťou. Študentov oslovila aj informácia Ivana Štefanca o možnostiach stážovania v Európskom parlamente.