• Ambasádori EP v Bruseli

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ambasádori EP v Bruseli.

            SEMINÁR AMBASÁDORSKÝCH ŠKÔL EURÓPSKEHO PARLAMENTU V BRUSELI 

            V dňoch  27.6.- 28.06.2023 sa naši junior ambasádori Rebeka Dobosiová z III.A, Michaela Šuláková a Norbert Körmendi z II.A spolu so senior ambasádorkou projektu EPAS Mgr. Katarínou Čvirikovou zúčastnili semináru Ambasádorských škôl Európskeho parlamentu v belgickom Bruseli.  

            Prvý deň programu sme si vypočuli prednášku o fungovaní  Európskej únii  a zúčastnili  sme  sa semináru Mládežníckej Filmovej akadémie (Film Academy Youth), na ktorom sme mali možnosť diskutovať s režisérkou Carlou Simónovou. Jej film Alcarràs bol jedným z piatich filmov nominovaných na Cenu publika  LUX (LUX Audience Award   2023). Po inšpiratívnej diskusii sme sa presunuli do rokovacej sály EP Hemicycle, kde sme zažili  atmosféru slávnostného odovzdávania tejto prestížnej diváckej ceny. Cenu vyhral film belgického režiséra Lukasa Dhonta s názvom Close. Napriek našej únave z dlhej cesty a náročného programu sme večer stihli rýchlu prehliadku centra mesta a vychutnali si jeho jedinečnú atmosféru. 

            Druhý deň sa junior ambasádori zúčastnili workshopu o aktivitách zameraných na spoluprácu mládeže a šírenie hodnôt EÚ a senior ambasádori z celej EÚ diskutovali o možnostiach integrácie učebných materiálov o EÚ do výchovno-vzdelávacieho procesu. Seminár EPAS škôl sme ukončili v Parlamentáriu, kde sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácii o histórii EÚ, práci poslancov a o ceste k európskej spolupráci pri riešení aktuálnych problémov dnešnej doby. Účasť na tomto seminári bola skvelou príležitosťou na precvičenie si našich zručností z anglického jazyka a výmenu skúseností získaných realizáciou programu EPAS.          

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

          • Beseda s príslušníkom Policajného zboru SR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s príslušníkom Policajného zboru SR.

            Beseda s príslušníkom Policajného zboru SR

            Letné prázdniny patria nepochybne medzi najobľúbenejšie obdobia študentského života. Všetci sa tešíme na nové nezabudnuteľné zážitky spojené s oddychom, cestovaním, poznávaním a stretnutiami v kruhu rodiny a priateľov. V čase relaxu sme  však vystavení aj rôznym lákadlám v podobe alkoholu a drog, ktorým nie je ľahké odolať bez stanovenia si hraníc. O tom, ako sa vyhnúť týmto nástrahám nám prišiel dňa 21.06.2023 porozprávať preventista Policajného zboru SR kapitán Zichla. Na úvod stretnutia si žiaci I.A a II.B  pozreli krátky dokument o živote abstinujúcich ľudí, ktorí vo svojich príbehoch porozprávali ako drogy zničili ich životy, ako postupne prišli o peniaze , prácu ,priateľov, rodinu a dôveru. Po filme nasledovala beseda, počas ktorej sme sa oboznámili s prácou policajtov pri odhaľovaní drogovej trestnej činnosti. Ďakujeme za návštevu školy a zaujímavú diskusiu o nebezpečenstve drogových závislostí. 

          • Ambasádorská škola Európskeho parlamentu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

            Krátke videá:

            Fotokoláž našich troch najlepších  aktivít realizovaných v projekte EPAS 2022/2023:

            OA Surany_EPAS_2023.mp4

            a promotional video- propagačné video školy:

            48°05'11.7N 18°11'10.7E (3).mp4 

             

            Získali sme titul Ambasádorská škola Európskeho parlamentu

            Pondelok 19.06.2023 bol pre tím junior ambasádorov  projektu EPAS naozaj výnimočným. Zúčastnili sa slávnostného udeľovania titulov Ambasádorská škola Európskeho parlamentu v Bratislave. Súčasťou programu bola aj diskusia s europoslancami Miriam Lexmann a Vladimírom Bilčíkom. Okrem toho sme si mali možnosť   vypočuť  video pozdravy s posolstvami od europoslanca Ivana Šfefanca a europoslankyne Kataríny Roth Neveďalovej.

            Náš tím pracoval pod vedením senior ambasádoriek Mgr. Kataríny Čvirikovej a Mgr. Tünde Hajnalovej a tvorilo ho 10 žiakov školy: Viktória Straňanková, Samuel Bardoun z I.A, Michaela Šuláková,  Norbert Körmendi z II.A, Veronika Šáteková z II.B, Ema Detvajová, Rebeka Dobosiová z III.A, Mária Molnárová, Matej Golha zo IV.A. Počas celého školského roka usilovne zorganizovali a participovali na rozmanitých aktivitách, ktorých cieľom bolo predovšetkým šíriť povedomie o Európskej Únii a jej hodnotách.

            V silnej konkurencii 18 stredných škôl z celého Slovenska sa nám podarilo získať titul Ambasádorská škola Európskeho parlamentu   a obsadili sme výborné 2.miesto, čo nám prinieslo výhru v podobe exkurzie do sídla EP v Štrasburgu.

            K vynikajúcemu výsledku srdečne gratulujeme.

          • Mladý tvorca 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mladý tvorca 2023.

            V dňoch 21.6. – 23.6. 2023 sa naša škola zúčastnila jubilejného 30.ročníka celoštátnej výstavy stredných škôl Mladý tvorca  v Nitre. Ide o najväčšiu výstavu stredoškolského vzdelávania na Slovensku, na ktorej predstavia školy nielen svoju činnosť, ale aj širokú škálu učebných odborov, ktoré vyučujú. Cieľom výstavy je podporiť a propagovať stredoškolské odborné vzdelávanie.  Žiaci 3. B. pripravili výstavný stánok a pripravili prezentáciu našej školy. Výstava poskytla rodičom a žiakom  základných škôl väčší prehľad o profilácii škôl s cieľom nasmerovať ich na učebné a študijné odbory, ktoré sú prípravou na povolania žiadané trhom práce.

            Príprava realizácie nášho stánku na výstave bola tento rok v réžii našich žiakov z 3.B. Naši žiaci vzorne pristúpili k samotnej príprave na spropagovanie našej školy. Naprojektovali a zrealizovali výstavný stánok, pripravili pútavú prezentáciu o našej škole a v neposlednom rade nás vybraní žiaci úspešne reprezentovali priamo na výstave.